Råd till dig med demenssjuk förälder

Fredrik

Det finns flera sätt att underlätta både för dig själv och din förälder när det kommer till din förälders demenssjukdom. Några råd du kan ta till dig står skriven här nedan.

- Håll fast vid dina intressen och det du tycker om att göra. Det hjälper dig att inte tänka allt för mycket på din sjuke förälder.

- Läs så mycket du kan och orkar om just den demenssjukdomen som din förälder har. På så sätt vet du hur du bättre kan bemöta den sjuke och det blir lättare att urskilja de friska och de sjuka stunderna som din förälder kan ha.

- Tala med någon utomstående som du har förtroende för, bördan blir mycket lättare att bära tillsammans med någon annan.

- Lev ditt eget liv! Låt inte sjukdomen ta för stor plats i ditt liv. Tänk på vad din förälder hade önskat att du gjorde om han eller hon fortfarande var frisk.

- Förbered dig för framtiden, läs på vilka rättigheter den sjuke har för vård och omsorg. Din förälder kommer sannolikt komma till ett stadium där vård och hjälp behöver sättas in för.

- Våga se ljust på framtiden och ha drömmar och visioner att sträva efter, det hjälper dig att fortsätta kämpa när livet kan ha jobbiga stunder.