Litteraturtips

En bra väg till kunskap är genom att läsa sig till den. Här nedan följer några litteraturtips för alla åldrar. 

 

Försvinner och stannar kvar

Författare: Jenny Eriksson

Pris: 179 kr.

Är en berättelse om hur livet kan bli när hjärnan inte fungerar. Om ångest, utmattningssyndrom och Alzheimers sjukdom. En dag går det inte att äta själv längre men själen fortsätter ändå att dansa disco. Försvinner och stannar kvar är Jenny Erikssons självbiografiska debutroman.

Provläsning: Försvinner och stannar kvar

Köp den här

Ett brev om livet

Författare: Jenny Eriksson
Pris: 140 kr.
En diktsamling som ärligt och öppet berättar om känslorna som man kan känna när ens förälder blir sjuk: ilska, besvikelse,  sorg, saknad, skuld, och skam. Mitt i allt finns också kärlek, hopp och längtan. Det handlar om att tappa livet, när det inte blev som man tänkt sig och vardagen förändras. Jennys pappa fick diagnosen Alzheimer när han var 46 år gammal. Då var hon bara 10 år.
Dikterna skildrar sjukdomsförloppet och att vara ung anhörig. Från diagnosen och frågorna, vidare till pappans flytt till boende, genom tonåren, till pappans bortgång och fram till den sista dikten som är ett kliv ut i vuxenvärlden och en slags försoning med det förflutna.

Har jag en dotter?

Författare: Gun Burman

Pris: 208 kr.

Elisabeths mamma försvinner in i sitt eget universum samtidigt som hon högst påtagligt är kvar. Med tiden blir de absurda och ofta nästa komiska situationerna fler och fler. En mamma som börjar uppträda som barn på nytt ger dottern en ny och omtumlande roll. Det gäller att vara psykologisk balanskonstnär. Gun Burman skildrar livet med en dement mor med värme och en god portion humor.

Köp den här » 

Valle, mormor och vaniljsåsen

Författare: Britt Peruzzi och Ann-Christine Jernberg

Pris: 50 kr

Varför går mormor vilse och säger bingobricka när hon menar lingondricka? När Emilia blir glömsk och förvirrad är barnbarnet Valle och blåbärsmuffins den bästa medicinen. Nu kommer barnboken om Alzheimers sjukdom och om kärlek över generationsgränserna.

Köp den här »

Sång till mormor

Författare: Anna-Lena Laurin

Musik: Anders Bergcranz, Anna – Lena Laurin

Pris: 234kr

 

En barnbok som förklarar vad som händer när någon i omgivningen drabbats av Alzheimers sjukdom. Bokens författare har själv levt nära sjukdomen. Detta är en varm berättelse om en mormor, som bor hos sitt barnbarn. Till boken får man också med en CD-skiva. Hela paketet är framtaget med stöd av Pfizer AB och landets förskolor erbjuds varsitt kostnadsfritt exemplar. På cd-skivan finns även hela berättelsen inläst av författaren själv.

Köp den här »

Hjärnan

Utgiven 2007

Författare: Annica Dahlström, Martin Ingvar, Sten-Magnus Aquilonius m fl

Pris: 689kr

Hjärnan är en spännande bok för alla som vill läsa mer om hjärnans mysterier. Sveriges elit i neurovetenskap har skrivit boken. Här finns information om mäns och kvinnors hjärnor, ALS, smärta, beroende, hjärnbarken, centrala nervsystemet, MS, tumörer, emotioner etc.

Boken har 420 sidor och ges ut i samarbete mellan Karolinska Institutet, University Press.

Köp den här » 

Demensbutiken.se har även ett stort utbud av böcker såväl för anhöriga som för yrkesverksamma inom demensvården.