Anhörig till anhörig

 

Min kompis har en demenssjuk mamma, jag vet inte hur jag ska bemöta hennes mamma när jag är och hälsar på. Har ni några tips på vad jag kan göra utan att det känns konstigt för mig?

Försök vara dig själv bara. Prata med mamman om enklare samtalsämnen som hon kanske har en möjlighet att hänga med i. Om hon börjar berätta om något som kanske inte stämmer helt så prata på så gott det går. Viktiga att komma ihåg är att det är en sjukdom som orsakar ett förändrat beteende. Prata aldrig över huvudet på den sjuke utan alltid till den sjuke.

Vad kan jag göra för min kompis för att hjälpa honom. Jag kan inte sätta mig in i vad han går igenom, men vill så gärna göra något?

Visa intresse för sjukdomen även om du saknar förståelse för vad din kompis går igenom. Lär dig mer om sjukdomen så kan du också se hur du kan hjälpa din kompis. Ett annat tips är att ta initiativ till att hitta på saker med din kompis så att han får annat att tänka på för en stund.

Ska jag berätta för mina föräldrar att min kompis förälder är demenssjuk?

Jag tycker inte att du ska vara rädd för att berätta, men i bland kan vuxna också sakna kunskap om vad sjukdomen innebär det kan därför kanske vara bra att du vet lite om vad sjukdomen innebär i fall dina föräldrar frågar något. I fall din kompis inte vill att du ska berätta för någon om hans eller hennes demenssjuke förälder så måste du också respektera det.